vrijdag 21 september 2012

Bryce Canyon NP


Terugdenkend aan dit park, kunnen wij er allemaal maar met veel lof over vertellen. Het park is anders dan andere en zo betoverend. De hoodoos zijn spectaculair (= kaarsvormige aardpiramides). De aanwezigheid van wandelingen die geschikt zijn voor iedereen, zijn een sterke troef. Dit maakt dat het park voor iedereen een sterke, actieve beleving kan uitlokken.

Wat maakt dit park zo speciaal?

De unieke aardpiramides:
Een uniek natuursverschijnsel. Sommige piramides hebben dergelijke unieke vorm dat iedereen er iets anders in kan zien. Ga gerust op zoek naar Thor’s Hammer of Natural Bridge en verbaas jezelf hier steeds over hoe de natuur dit toch allemaal kon verwezenlijken.

De uitzichtpunten:
Thor's Hammer at middayZoals in andere NPs, is het ook hier perfect mogelijk om kort bij die uitzichtpunten te parkeren met je wagen. Ook de shuttle bussen stoppen hier. Als eerste kom je Sunset Point en Sunrise Point tegen. De naam zegt het zelf al. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de hoodoos. Naar sunrise trek je om de zonsopgang te bekijken. Op Sunset zie je de schaduw invallen op de hoodoos. Wees hier echter op tijd bij (kort na de middag al).
Verder op de route, heb je nog veel opmerkelijke plaatsen, zoals Bryce Point. Dit is meteen ook het eindpunt van de route. Hier kan je genieten van een 180° panorama.
Echter, we raden aan om bij elke uitzichtpunt even halt te houden. Het mooiste schouwspel kan je hier zien vroeg in de voormiddag. Wat niet wil zeggen dat je in de namiddag nog mooie foto’s kan maken, integendeel…

De wandelingen:
Er zijn wandelingen van verschillende moeilijkheidsgraden en duurtijden. Er is voor ieder wat wils. Wij raden echter ten volle aan om de paden richting de bodem te doen. Dit is een noodzakelijke aanvulling op de uitzichtpunten die je langs de weg hebt. De paden brengen je eerst langs verschillende rotskolommen om uiteindelijk in de bossen te eindigen.
Wij raden aan om Queens Garden (makkelijk) te combineren met Navajo Trail (gemiddeld) en The Rim Trail (makkelijk). Queens Garden (3km) start in Sunrise Point en brengt je naar de bodem van de vallei. Je krijgt vanop dit pad een opmerkelijk uitzicht over vele hoodoos en rotsformaties. Vanop de bodem kan je overschakelen op de Navajo Trail (2km). Deze wandeling brengt je nog wat verder door de vallei en de bossen om uiteindelijk steil naar boven te gaan. Eindigen doe je in Sunset Point. Vandaar kan je dan kiezen om The Rim Trail terug naar Sunrise Point te nemen. Verwacht met deze wandeling toch een goede 3u zoet te zijn.
Indien je meerdere dagen in Bryce plant te blijven, kan je je zeker wagen aan de straffere kost, zoals Peek-A-Boo loop (8,8km) of Fairyland Loop (12,9km).
Neem echter zeker voldoende water mee, draag goede stapschoenen en voorzie toch ook best een regenjas. Best check je ook even in het Visitor Center of alle wandelingen toegankelijk zijn (of check de krantjes die je bij de ingang krijgt).


Wat kan ik er nog allemaal doen?

Net als in andere NPs, kan je ook hier deelnemen aan Ranger Programs. Je neemt deel aan een door een Ranger geleide wandeling  en krijgt uitleg over waarom ze die kaarsvormige piramides precies hoodoos noemen, waarom de rotsen rood zijn, etc…
Naast dit kan je er ook mountainbikes huren, paardrijden, …

Hoe raak je er?

Vanuit het noorden, neem je de I-15 zuidwaarts tot de UT-20 (exit 95). Rij oostwaarts tot US-89. Volg deze tot je aan de Scenic Byway 12 komt. Rij hier oostwaarts op tot je aan de UT-63 komt (d.i. afrit Bryce zo je kan zeggen).
Van uit het zuiden door Zion, pak je de I-15 noordwaarts tot aan de UT-9 (exit 16). Volg dan de UT-9 oostwaarts tot aan de US-89 en volg dan hierboven.
In het park zelf rijden gratis shuttle bussen rond van eind mei tot begin september. Deze rijden van 9u tot 18u.

Wat kost het?

Net als in de andere NPs, wordt ook hier de pass ‘America The Beautiful’ aanvaard. Anders kost het je $25,- per voertuig of $12,- voor voetgangers of fietsers. Het toegangskaartje is zeven dagen geldig.
In het park zelf zijn er geen eetgelegenheden. Neem dus zelf je eten/picknick mee. Best koop je dit onderweg naar het park. De eetgelegenheden aan de rand van het park zijn vrij duur.
Qua slapen, weinig reden tot juichen hier… Meeste motels zijn vrij duur en wat ouderwets. Hoe verder van het park, hoe betaalbaarder.

Extra informatie


Geen opmerkingen:

Een reactie posten