maandag 1 oktober 2012

Nationale parken in Utah

Utah is een ware hotspot van nationale parken. De meest bekenden zijn Zion en Bryce. Maar daarnaast zijn er nog tal van andere spectaculaire parken. Laat je overtuigen!

Arches NP
Het park lijkt wel een huisvestiging te zijn voor natuurlijke boogbruggen. Dit kleine park telt er nl. +/- 2.000 van verschillende formaten. Ook andere rotsformaties laten zich hier niet kennen. Dit maakt dat dit park uitermate geschikt is voor talrijke films (bv. Thelma & Louise).
De meeste toeristen bezoeken dit park per auto, maar ook kan je leuke wandelingen maken. Park Avenue Trail is zowat de eerste trail die je zal tegenkomen en meteen sterk de moeite is. Iets verderop vind je ook Balanced Rock, een surreëel beeld! Dieper in het park kom je echter meer en meer arches tegen (bogen dus), zoals Delicate Arch, Sand Dune Arch en Landscape Arch.

Het park heeft ook gedacht aan de meer avontuurlijke reiziger door enkele prachtige mountainbike routes op poten te zetten. Neem echter de adviezen mbt het weer niet lichtzinnig op.

Meer info:
http://www.nps.gov/arch/index.htm

Bryce Canyon NP
Eén van onze favoriete parken. Het park bevat een groot amfitheather, volgestouwd met hoodoo's ( = kaarsvormige aardpiramides). Deze, door erosie ontstane, hoodoo's laten zich zien in verschillende kleuren (gaande van wit, pastelroze tot knalrood). 
Daarnaast herbergt dit park verschillende, makkelijk bereikbare uitzichtpunten. Vanaf het Visitor Center in het begin van het park, loopt een lange weg naar boven, lands de uizichtpunten. Deze punten zijn allen toegankelijk met de auto en bevinden zich langs steeds dezelfde zijde van de weg. Toch hoef je niet helemaal tot aan de bovenste uitzichtpunten te rijden. Het mooiste bevindt zich vooraan met Sunset en Sunrise Point. 
Vanop deze twee plekken starten ook verschillende prachtige trails die je naar de bodem van de vallei brengen, maar niet alvorens eerst door het amfitheater te wandelen. Er bestaan trails voor iedereen qua lengte en moeilijkheidsgraad. 

Capitol Reef NP
Capitol Reef NP ligt tussen Bryce Canyon NP en Canyonlands NP. Het ligt aan het einde van Scenic Byway 12. De regio komt vooral tot leven na Pasen en is voorlopig nog goed ontsnapt van het massatoerisme.
Capitol Reef National ParkDeze verborgen schat is gevuld met kliffen, canyons... In de lente kan je er ook heerlijk fruit eten. Wat op de grond is gevallen, mag je nl. opeten. Wanneer je niet veel tijd hebt, is de Scenic Drive zeker een goede optie om te doen (= 2u rijden). Tot aan Capitol Gorge, is het makkelijk te doen met een personenwagen.
Wil je een tocht maken tot Cathedral Valley, dan heb je absoluut een terreinwagen nodig. Er zijn nl. heel wat onverharde wegen waar je ongetwijfeld een fantastische ervaring zal beleven. Check wel vooraf steeds de weersomstandigheden in het Visitor Center. Sommige stukken worden nl. afgezet bij hevige regenval.


Meer info:
http://www.nps.gov/care/index.htm

Glen Canyon NP
Dit NP bevat het immens grote Lake Powell. Dit meer is ontstaan door de Glen Canyon dam, die je ook kan bezoeken. De inmenging van de mens is wonderwel prachtig geslaagd. Lake Powell heeft ontelbare armen die zich diep in de canyons uitstrekken. Via het huren van een bootje is dan ook veruit de populairste activiteit. Het is echter een dure aangelegenheid. Eén van de drukst bezochte plekjes is het Rainbow Bridge NM, een boog die zich spant over een diepe kloof. Indien het huren van een boot je te duur uitkomt, zijn kajakken ook een goede optie.

Naast Lake Powell, is er ook een groot gedeelte van dit NP toegankelijk via Escalente. De activiteiten hier zijn ook geheel anders, nl. scenic drives.



Meer info:



Zion NP
Lange tijd is dit park afgesloten gebleven van de buitenwereld, wegens de moeilijke bereikbaarheid. Godzijdank is dit euvel nu toch verholpen, want Zion ontvangt nu jaarlijks 2,5 miljoen bezoekers uit de hele wereld. Zion is net geen 600km² groot. 

Hiking The NarrowsDe Virgin rivier stroomt doorheen de vallei en zal je ongetwijfeld tijdens je bezoek van dichtbij kunnen ervaren. Een aanrader is nl. The Narrows, een wandeling door de rivier door de kloof die de rivier zelf uithouwen heeft. Op vele plaatsen in deze trail, dien je door het water te trekken. Soms zelfs tot aan je midden, en ja, soms moet je zelf zwemmen. De tocht zelf kan je zelf indelen. Het is mogelijk om er een meerdaagse trip van te maken (wel aan te vragen), maar je kan ook tot aan Orderville stappen en terug.
Naast The Narrows, zijn ook de loodrechte, roze, rode, ... rotswanden opvallend. Waar vele parken echter van bovenaf naar beneden zijn te verkennen, is het in Zion net het omgekeerde en starten de meeste trails vanuit de vallei en klim je zo naar hoger gelegen gebieden. Eén der meest voor de verbeelding sprekende trails, is Angel's Landing. Bereid je voor op een wandeling van 4u. De trail is enkel weggelegd voor personen met een redelijke conditie en je mag geen hoogtevrees hebben, want het laatste stukje loopt over een steile kam boven een ravijn. Heel indrukwekkend! 
Naast deze twee trail (The Narrows en Angel's Landing) zijn er nog vele andere tochten met verschillende moeilijkheidsgraden. Ook is Zion, net als Yosemite, een paradijs voor klimmers. 
Zion bestaat ook nog uit Kolob Canyon. Dit is minder spectaculair en dus ook minder toeristisch.

Meer info:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten