maandag 1 oktober 2012

Peru - Het Zuiden

Het Zuiden van Peru wordt door vele toeristen bezocht. Logisch ook, want naast het Titicacameer, de heilige vallei van de Inca's, kom je hier ook parels tegen als Cuzco en Machu Picchu! We trachten jullie hieronder een idee te geven van wat je allemaal kan vinden!

Cuzco

 Cuzco is gelegen op 3400 meter hoogte in Zuid-Peru. Cuzco wordt ook wel eens het ‘Rome van de Inca’s’ of ‘de hoofdstad van het Incrarijk’ genoemd. De stad ligt in een groene, natuurlijke vallei die omgeven is door bergen. Vandaag de dag is Cuzco een mooie koloniale stad met smalle straatjes, leuke pleintjes, prachtige koloniale architectuur, toffe restaurantjes én een bruisend nachtleven. Cuzco is zo‘n stad waar je eeuwig zou willen blijven. Vermits de stad gelegen is op 3.400m, kan de hoogte je wel eens parten spelen. Zorg dat je eerste voldoende gewoon bent aan deze hoogte vooraleer je lange wandelingen of inspannende activiteiten aanvangt.
Om op een budgetvriendelijke manier veel bezienswaardigheden mee te pikken, kan je een pasje kopen dat toegang geeft tot de belangrijkste bezienswaardigheden.
Plaza de Armas is het centrum en het hart van de stad, het plein is omgeven door de mooiste kerk van Cuzco, de Catedral. Het plein was het vroegere ceremoniële plein van de Inca’s. Het plein is bijna volledig omgeven door overdekte wandelgangen waar ambachtslui ’s avonds hun goederen proberen te verkopen.
De Catedral, gelegen op Plaza de Armes, bestaat uit 3 aaneensluitende kerken. De Catedral heeft een nogal overdreven Barok-achtige gevel. Binnenin kan je meer dan 400 schilderijen terugvinden. Het hoofdaltaar bestaat volledig uit massief zilver.
Zoals in elke stad, kan je ook in Cuzco een hele reeks van musea vinden zoals: Musea Arqueologica (met historische voorwerpen van de Inca’s), Museo de Arte religioso (overzicht van de artistieke rijkdom van Peru uit de 18e eeuw), …
Het klooster van Santo Domingo en de Zonnetempel Coricancha: het klooster werd gebouwd op één van de beroemste Inca-plekken, namelijk boven op de Zonnetempel. Je vindt hier enerzijds een aantal prachtige Inca-ruïnes terug, anderzijds een kloostergang met koloniale kapellen.
Ook in Cuzco vind je tal van Iglesias (=kerken) terug. Deze twee zijn de moeite waard:
  • De Iglesia de la Compañia: Zowel de buiten- als de binnenkant worden verlicht van zonsopvang tot zonsondergang. De barok gevel van deze kerk wordt tot één van de mooite van Peru gerekend. Verder heeft de kerk ook héél wat schilderijen en beelden.
  • Iglesia y monastario de la Merced: Dit is één van de mooiste kloosters van Peru. De gevel is versierd van fresco’s. Binnenin vind je een 22kg zwaar tabernakel met meer dan 1500 diamanten en  600 parels. Tot slot vind je er ook een klein museum met uitzonderlijke, katholieke kunst.
De wijk van San Blas is de aantrekkelijkste buurt van de stad. Het is een oude volkswijk met kleine kronkelende straatjes waar je heerlijk door kan slenteren. Deze wijk wordt nu bewoond door schilders, kunstenaars, en andere artististen. Je vindt er héél wat trendy cafés.
Vanuit Cuzco kan je een treinreis maken naar Machu Picchu, maar wij raden aan Machu Picchu te bereiken via het Inca Trail (zie verder). In de omgeving van Cusco zijn heel wat interessante sites te vinden: het fort van Sacsayhuaman, de Puca Pucara of het Rode Fort en het religieuze complex van Qenqo en Tambo Machay.

Machu Picchu

Machu Picchu is de bekende Inca-Stad.  Deze door bergen ingesloten en door jungle overwoekerde Inca-stad werd pas in 1911 herontdekt. Bezoekers raken onder de indruk van de spectaculaire ligging en de hoge graad van perfectie van de bouwkunst van de Inca’s. Het enorme complex bestaat uit (deels gerestaureerde) ruïnes van tempels, straattrappen en huizen, die prachtig over de vele terrassen verspreid liggen.
Machu Picchu kan je ook bezoeken door er naartoe te wandelen. Dit is de meest bekende route van Zuid-Amerika namelijk het oude Inca Trail. Dit is een niet te onderschatten wandeltocht van 4 dagen, op de vijfde dag bereik je Machu Picchu.

  • Inca-trail

Als je Peru echt wil gezien hebben, moet je Machu Picchu bezoeken door er naartoe te gaan via de Inca-trail. Dit is een prachtige 4-daagse kampeertocht, waarbij je over het oude pad van de Inca’s loopt. Dit is een middelzware tot zware tocht. Voor deze tocht moet je wel over een flinke conditie beschikken, want met name door de hoogte is het een pittige tocht. De tweede dag is zwaarst, als je op 4.198m over de pas van Warmiwañusca, oftewel Dode Vrouw in Quechua (dit overigens vanwege de vorm van de berg) wandelt.
Tijdens de tocht loop je door de prachtige Andes-natuur en onderweg passeer je verschillende Inca-ruïnes. De laatste ochtend sta je heel vroeg op om naar de zonnepoort te lopen om daar op tijd te zijn om met een beetje geluk de zon op te zien komen. Na een tocht van een paar dagen word je dan beloond met een prachtig schouwspel: Machu Picchu ligt aan je voeten! Je hebt dan nog de rest van de dag om door deze verlaten stad te dwalen of om in Aguas Calientes een lekkere maaltijd te nuttigen. Aan het eind van de middag stap je weer op de trein die je naar Cusco brengt.

De heilige vallei van de Inca’s

De heilige vallei van de Inca’s begint in Misac en volgt de bedding van de Urubamba tot in  Ollantaytambo. Je vindt er verschillende boeiende steden en vindplaatsen zoals Pisac, Urubamba, Ollantaytambo en Chincheros. Deze streek is minder gekend en minder toeristischer dan Machu Picchu. Wie eens iets anders wil zien dan enkel Inca ruïnes, kan zich wenden naar de Salines de Maras. Duizenden verdampingsbekkens voor zout water zijn in de flank van de berg uitgehakt. Dit zorgt voor een fascinerend landschap.
We geven hier alvast een korte beschrijving van de verschillende vindplaatsen. Voor meer detail kan je ons contacteren.

  • Pisac

Pisac ligt ongeveer 32 km van Cuzco. Dit is één van de meest interessante vindplaatsen in de vallei omdat de meeste ruïnes nog in goede staat zijn en tevens ook goed toegankelijk. Bezoek zeker de incawijk Quanchisraquay met zijn Incaterrassen en prachtig zicht op de vallei.  Ook de wijk Intiwatana, één van de ceremoniële plaatsen van de Inca’s, is een aanrader. Pisac zelf is een aangenaam dorpje aan de voet van het gebergte. Een tip is zeker ook de markt in Pisac.

  • Urubamba

In Urumbamba is een dorpje waar vooral veel aan groente- en fruitteelt wordt gedaan. Voor de rest valt er in Urubamba weinig te zien. Er zijn wel héél wat overnachtingsmogelijkheden.

  • Chinchero

Dit dorp is gelegen op een 30km van Cuzco en op 3760m hoogte. De weg vanuit Cuzco hierheen is prachtig. Chinchero lijkt op de pueblo’s uit de westernfilms. Je vindt hier zeer grote Incaterrassen.

  • Ollantaytambo

Hier ligt de indrukwekkende vesting die de weg naar Machu Picchu bewaakt. Bezoek hier ook de Incaruïnes. Dit dorp biedt ook héél wat mogelijkheden om te overnachten.


Het Titicacameer

Het Titicacameer is 175 km lang en het hoogst bevaarbare meer ligt op  3810m hoogte. Over het meer bestaan heel wat legendes en mythes. Volgens legendes zou bijvoorbeeld de Incabeschaving hier ontstaan.
De oevers van het meer worden bewoond door voornamelijk Aymara indianen die zich bezighouden met kleinschalige landbouw. In het meer liggen verschillende eilanden (zowel aan de Peruaanse als aan de Boliviaanse kant) die te bezoeken zijn. Zo kunt u een wandeling maken over de eilanden Taquile en Isla del Sol, de bijzondere Uros rieteilanden bezoeken of overnachting bij een lokaal gastgezin op het eiland Amantaní.

  • Puno

Puno ligt aan de voet van het Titicacameer tussen een kaal gebergte. Rond Puno ligt een door maar prachtig gebied: de Altiplano. Vanuit Puno kan je makkelijk naar Bolivia.In de buurt van de haven is vaak een authentieke indiaanse markt, waar van alles te koop wordt aangeboden. Vanuit Puno bestaat de mogelijkheid om een excursie te maken naar de nabij gelegen graftombes van Sillustani waar belangrijke Colla’s liggen begraven. Vanuit Puno vertrekken bootjes naar de eilanden in het Titicacameer. Op de drijvende rieteilanden van Uros en het ‘gewone’ eiland Taquile kunt u het leven van de indianen gadeslaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten